De flesta slutna programvarupaketen har klausuler som hindrar dig att använda programmet som det passar dig bäst. Det kan till exempel gälla att du har två datorer hemma, och vill använda programmet på båda datorerna, men måste köpa en licens för varje dator. Om du köper en studentlicens får du ofta inte lov att använda samma licens för produktionsändamål, om du t.ex. skulle starta ett eget företag när du är klar med studierna.
Med open source är det ingen som dikterar hur du ska använda programvaran du har skaffat dig.Om du har kompetens till det, eller känner någon som har det, får du tillstånd att studera utskriften av programmet, den så kallade källkoden. Du kan således se och förstå hur programmet fungerar, så att du kan försäkra dig om att programmet gör det ska göra.
Om du tycker att programmet du använder är så bra att du kunde tänka dig att dela det med andra, står det dig helt fritt att distribuera så många kopior du själv önskar. Du kan till exempel dela ut CD-skivor eller erbjuda programmet för nedladdning på Internet. Friprogsenteret har etablerat portalen Delingsbazaren, där offentlig sektor kan dela programvara som de själva har utvecklat eller ändrat för offentliga medel. Delning av programvara i det offentliga resulterar i lägre förbrukning av skattepengar för licenser till sluten programvara.